Artykuły sponsorowane

Pizza fritta: zaskocz znajomych smażoną pizzą

  
Czym jest pizza fritta i dlaczego kochają ją smakosze od południa aż po północ Europy? Poznaj smażony włoski przysmak bogato nadziewany mięsem, warzywami i oczywiście sosem. To danie zaskoczy Twoich przyjaciół i rodzinę, dlatego warto uwzględnić je w menu na kolejną imprezę. Dowiedz się wszystkiego o włoskim pierogu i przyrządź go w domu.

Okazuje się, że pieczenie pizzy nie jest jedyną słuszną formą jej przyrządzania. To dobra wiadomość dla osób, które w kuchni szukają szybkich alternatyw dla klasycznych dań i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Frittę trudno uznać jednak za nowość. To przysmak, który wywodzi się z Neapolu, a pierwotnie traktowany był jako danie dla ubogich. Smażyło się ją na głębokim tłuszczu, a więc danie było wysokokaloryczne i sycące. Nie trudno się domyśli jego obłędnego smaku — ciasto puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz, aromatyczne gorące warzywa, dobrze doprawione mięso i oczywiście ser — z tego połączenia powstaje idealna pizza w Zielonej Górze czy innych polskich miastach serwowana. Wszędzie działają restauracje, które do swojego menu wprowadziły, obok tradycyjnej pizzy, włoskie calzone, fritty czy stromboli. Dzięki naszym przepisom ich przyrządzenie będzie możliwe również w domu!

Smażymy pizzę
Aby przyrządzić neapolitańską frittę musisz zacząć od wyrobienia perfekcyjnego ciasta. Skorzystaj ze sprawdzonej receptury:
  • 2 szklanki mąki tortowej lub innej do wypieku pizzy,
  • 1/2 szklanki chłodnego mleka 2%,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy.
Zacznij od rozdrobnienia drożdży i zalania ich mlekiem oraz wodą. Dokładnie wymieszaj do czasu, aż drożdże zupełnie się rozpuszczą i mieszanka będzie jednorodna. W misce odsiej mąkę i połącz ją z zaczynem. Dodaj oliwę z oliwek oraz odrobinę soli. Całość wyrabiaj przez kilkanaście minut, aż uzyskasz jędrne i elastyczne ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na około godzinę (najlepiej w ciepłe miejsce).

W tym czasie przygotuj farsz. Proponujemy klasyczną wersję, która dzięki obecności mięsa i sera o wyczuwalnym smaku na pewno przypadnie do gustu Twoim gościom czy domownikom.

Przygotuj:
  • kilka plastrów pieczonego lub gotowanego boczku,
  • mieszankę serów — ricotta, mozarella, provola lub inny, który się topi,
  • sos marinara z gotowanych pomidorów, doprawionych ziołami i czosnkiem,
  • sól i pieprz do smaku.
Wyłóż składniki na ciasto posmarowane sosem pomidorowym. Złóż placek na pół i starannie zagnieć boki, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Sklej brzegi mocno, używając w tym celu np. widelca, który pozostawi ozdobne rowki. Do garnka lub patelni wlej olej i rozgrzej. Włóż do niego firttę i smaż przez kilka minut z każdej strony, aż ciasto zarumieni się.

Fritta nie jest daniem lekkim i trudno nie zwrócić uwagi na jej wysoką kaloryczność. Jednak używanie dobrej jakości oleju oraz innych składników i odsączenie placka przed spożyciem pozwolą pozbyć się nadmiaru tłuszczu, pozostawiając wyłącznie nieziemski smak i aromat neapolitańskiego przysmaku.

Podobał się artykuł? Myślę, że tak. :) Czekam na Twój komentarz poniżej. Bądź ze mną na bieżąco na Facebooku i obserwuj mnie na X.
0
KOMENTARZY

BĄDŹ ZE MNĄ NA BIEŻĄCO
NA FACEBOOKU ORAZ X  

0
KOMENTARZY



WYŚLIJ
E-MAILEM

WERSJA
DO DRUKU

SUBSKRYBUJ
KANAŁ RSS


BĄDŹ ZE MNĄ NA BIEŻĄCO
NA FACEBOOKU ORAZ X

Komentarze 

OD NAJSTARSZYCH  •  OD NAJNOWSZYCH
Pasja. Każdy ma swoją